Mange danskere lider desværre af overvægt. Nogle accepterer det, mens andre gerne vil gøre en indsats for at smide de ekstra kilo på sidebenene. Er du en af dem, der har prøvet alt for at tabe dig uden held, kan det være, at fedmeballonen er lige den løsning, du står at mangler. Læs mere om fedmeballonen og hvorfor den kan være relevant for dig her.
Hvad er en maveballon?
En fedmeballon er en ikke-kirurgisk behandling, som få klinikker tilbyder i landet. Ballonen føres ned gennem spiserøret og videre ned i mavesækken, inden den pustes op. Den består af blød silikone og fyldes med saltvand.
Fedmeballonen går ind og optager plads i mavesækken, sådan at du ikke kan spise samme mængde mad som før. Sammen med en kostplan skal det hjælpe dig til et vægttab.
Ikke en mirakelkur
Maveballonen skal ses som et skub i den rigtige retning. Det er derfor ingen mirakelkur i sig selv. Ballonen tages ud af mavesækken igen efter 6-12 måneder alt efter ballontype. Når ballonen fjernes, skal du have ændret din livsstil, sådan at ballonen ikke er nødvendig for dig mere. Derfor skal du sørge for at spise sundt og mindre samt at dyrke motion, mens ballonen er i mavesækken.
Kan alle få en fedmeballon?
En fedmeballon er ikke for alle. Ballonen kan bruges til mennesker, der har en BMI på 27 eller derover. Skulle du derfor blot veje et par kilo for meget, er fedmeballonen ikke aktuel for dig. Ballonen skal ses som en løsning til dig, der har prøvet alt andet for at tabe dig.
Se flere billeder af maveballon her
Sådan foregår selve behandlingen
Når du skal have monteret fedmeballonen i din mavesæk, foregår det via lokalbedøvelse. Det er et ikke-kirurgisk indgreb, og derfor er der hverken ar eller fuld narkose i forbindelse med behandlingen.
Du starter med at få en lokalbedøvende spray i halsen, som følges op med noget afslappende medicin. Dernæst vil sygeplejersken indsætte en plastikring mellem dine tænder, så din mund forbliver åben. Ligeledes er det beskyttende for dine tænder.
En kikkert føres gennem munden og ned i din mave. Det er ikke ubehageligt, og du vil ikke lide af vejrtrækningsproblemer. Hvis det er nødvendigt at blæse luft ind i maven for at få en bedre oversigt, kan det føles en smule underligt.
Slutteligt føres ballonen ned i maven, hvorefter den fyldes med saltvand. Som et sidste led vil kikkerten igen føres ned i maven for at tjekke, om ballonen ligger rigtigt og er fyldt korrekt.
Før og efter behandlingen
Før behandlingen vil lægen se dig til en forundersøgelse. Den skal sørge for, at alt går rigtigt til, og at der er en god succes med din fedmeballon. Undersøgelsen kan blandt andet omhandle kostevaluering, røntgen af lungerne, blodprøver med mere.
Når ballonen skal fjernes, er det igen via lokalbedøvelse. Både før behandling og fjernelse af ballonen skal du muligvis faste i en mindre periode, ligesom du måske skal på flydende kost.
Der kan være få bivirkningen som følge af behandlingen. Disse kan være kvalme og opkast. Bivirkningerne vil gå væk i løbet af de første dage, og det er muligt at få medicin mod opkast og kvalme med hjem.
Skulle ballonen sprænge, er saltvandet fyldt med farvestoffer. Derfor vil din urin være farvet, og du vil vide, at ballonen er sprængt.
Hvad koster en fedmeoperation med ballon?
Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvad en fedmeballon koster. Det afhænger lidt af ballontype og tidsrum, den skal ligge inde i maven. Prisen varierer fra 19.000-23.000. Med i den pris er selve behandlingen, forundersøgelse, fjernelse og kostplan.
Fedmeballonen er altså en dyr løsning, men et godt alternativ til dig, der har prøvet alle andre udveje uden held.
Læs mere om forløb, diæt og priser på f.eks. Nordic Gastric Balloon