Rigtig mange danskere tager dagligt kampen mod overvægt, og i den seneste tid, har et væld af alternative slankemuligheder ophobet sig på det danske marked. Et hav af nymoderne slankepiller, fedtfattige slankekure, og healende slankemeditation er blot et lille udsnit af udbuddet af måder at tabe sig på. De fleste af disse kræver oven i købet ikke andet, end at man blot overholder kuren eller husker at tage pillerne. Men trods dette generøse udbud af slanketips og alternative slankemetoder, og selvom man virkelig holder sig selv i nakken og giver den fuld gas nede i det lokale fitnesscenter, lader resultaterne hos nogle alligevel vente på sig. I stedet for at kigge efter det nyeste nye på markedet, findes der et ældgammelt mineral, der faktisk har en positiv indvirkning på din slankekur, og vedligeholder et vægttab, nemlig vand. Nye undersøgelser har vist at indtagelse af en tilpas mængde vand, kan bidrage til at tabe sig og vedligeholde et vægttab. Og det bedste ved det hele, er, at det er gratis.
Sådan virker vand i kroppen
Vand, på den ene eller anden form, er nødvendig for overlevelse hos os mennesker. Det har under alle omstændigheder en yderst positiv indflydelse på kroppen, og vi føler os ofte bedre tilpas når vi har den rette mængde vand i kroppen. Når vi er tørstige, er der ikke noget, der slukker tørsten bedre en vand. Når man forsøger at frembringe et vægttab, hvad end man ønsker at tabe 5 kilo eller 20 kilo, er det nødvendigt, foruden træning, at holde sig en sund og varieret kost for øje. Her spiller sult en vigtig rolle. Sulten er et basalt behov hos os mennesker, hvilket vil sige, at hvis vi er sultne skal vi have dækket det behov, før vi foretager os noget andet. Derfor frister sulten os ofte til at spise lidt mere end vi måske burde, eller endda spise noget nemt og lækkert, hvis vi har travlt på jobbet eller i skolen. Forskellige ting i vores krop og hoved kan påvirke vores sult. Vi tilfredsstiller sulten ved at putte noget i munden, og dette styres alt sammen fra vores kontroltårn i hjernen. Her er det hypothalamus, styringen af kroppens fysiologiske drifter og behov, der har den væsentligste indflydelse, og det er den der sørger for at give os besked når vi er sultne. Også vores depoter har en væsentlig indflydelse på sulten, da mængden af kulhydrat i glykogendepoterne, er afgørende for at vi føler os sultne. Slutteligt og mest åbenlyst af alt, er der et stort lighedstegn mellem vores mavesæk og oplevelsen af sult. En tom mavesæk vil uden tvivl resultere i rumlen i vores mave. Det er endvidere størrelsen af mavesækken, der bestemmer hvornår vi føler os mætte, og jo større en mavesæk desto større indtag af mad har vi brug for, for at føle sig mætte. Når man spiser meget udvider mavesækken sig, og derfor kan det være svært at skulle tabe sig, når man ikke føler sig helt mæt.
Bliv mæt med masser af vand – men ikke FOR meget
Det er i mavesækken, at vand kommer ind i billedet. Man kan tilfredsstille sin sult, ved at drikke vand, der jo ikke indeholder noget energi, og føle sig mæt. I samspil med dette, har det vist sig, at vand øger energiforbruget, da det fortynder blodet og aktiverer det sympatiske nervesystem (SNS), og kroppens celler er yderst sensitive overfor regulering, og et større energiforbrug opnås da herved. Det vil altså sige at vi skruer tempoet op for forbrændingen ved at drikke vand, og forskere har konkluderet, at ved blot at drikke en halv liter vand øges stofskiftet med 20 kilokalorier for hver time. Vand sætter altså gang i forbrændingen hos os mennesker, hvilket vi kan udnytte til vores fordel, særligt når vi løber, cykler eller laver anden fedtforbrændende aktivitet nede i fitnesscentret, således at vi forbrænder endnu mere end vi ville ellers normalt ville gøre. Ligeledes stiller vand vores sult, hvilket vi også kan udnytte, for ved hele tiden at holde vores krop godt hydreret, oplever vi ikke de små perioder med sult, hvor vi kan falde i hullet fyldt med alverdens søde sager.
Man skal dog også huske på, at vand kan være farligt for kroppen i større mængder, og at man selvfølgelig derfor skal drikke med måde. Ønsker man seriøst at tabe sig, anbefales det, at man drikker omkring 4-5 liter vand dagligt. Det er en god og nem måde at supplere træningen på. Som sagt øges dit energiforbrug og med et lille regnestykke kan du se hvor stor en forskel det rent faktisk kan gøre. Antag at du drikker 2 liter vand ekstra i et år, vil dette svare til et ekstra energiforbrug på 20 kilokalorier x 4 halve litre x 365 dage lig med 29.200 kilokalorier. Det svarer til 3,25 kg ren fedt, og det er altså rigtig meget. Så der er ingen anden undskyld for ikke bare at komme i gang med det samme.
Læs også:
Sådan bliver du din egen træner