3 tips til at komme godt igennem vinteren

Vinteren er rundt om hjørnet, og for nogle betyder sygdomme og mindre energi. Men du kan godt komme igennem vinteren uden at blive ramt at for mange forkølelser og samtidig holde et godt energiniveau. Spørgsmålet er bare hvordan? Det har vi forsøgt at svare på i denne artikel.

Vask hænder en ekstra gang

Råd nummer et til at komme godt igennem vinteren, handler om at undgå forkølelse og influenza. Influenza og forkølelse er de to sygdomme, som er mest udbredte om vinteren, da de nemt smitter fra person til person.

For at undgå for mange sygedage, er det derfor en god idé, at prøve at undgå at blive smittet. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men en ting som du kan gøre for at undgå smitte af begge sygdomme er at sørge for at vakse hænder jævnligt.

Forkølelse kan fx smitte ved at du giver hånd til en person der allerede har virussen. På samme måde kan Influenza også smitte via hænderne. Men hvis du sørger for at vaske dine hænder en ekstra gang, kan det være du er heldig at komme udenom for mange virusser.

Det er også en god idé, at vaske hænder jævnligt i forhold til andre smitsomme sygdomme som fx ringorm, der smitter fra person til person.

Hav en god fugtighedscreme klar

Om vinteren bliver vores hud udsat for koldere temperaturer, som vores hud bestemt ikke er glad for. Mange oplever derfor problemer med tør eller irriteret hud i vinterperioden.

Der er flere aspekter om vinteren, som er med til at gøre at vi får tør hud. Vejret med kolde vinde har en stor del at sige. Men tørt indeklima er også med til at give tør hud, samtidig med at hyppige bade med sæbe, kan fjerne hudens naturlige beskyttelse.

Men du kan forberede dig selv på vinteren ved at have en god fugtighedscreme klar. Med en god fugtighedscreme, kan du helbrede den tørre hud. Samtidig er en læbepomade også god at have i baghånden, da vores læber, ligesom vores hud hurtigt bliver tørre om vinteren. Og sprukne læber er bestemt ikke særlig rart.

Brug de rigtige kosttilskud

Et sidste råd, til at komme godt igennem vinteren, er at bruge de rigtige kosttilskud, som blandt andet kan være med til at sikre et godt energiniveau.

Om vinteren er der fx mange danskere der mangler D-vitamin, fordi vi blandt andet får D-vitamin fra solstråler, som der ikke er så mange af om vinteren. Symptomer på mangel af D-vitamin er blandt andet mangel på energi. Så hvis du oplever et lavere energiniveau om vinteren, kan det være en mulig løsning at tage et tilskud af D-vitamin.

Du kan samtidig kigge efter kosttilskud, som kan være med til at styrke dit immunforsvar om vinteren. Et kosttilskud som fx kan bidrage til dit immunforsvar er gurkemeje. Du kan både tage tabletter med gurkemeje, men du kan også bruge det som krydderi i forskellige retter og få det ind i kosten på den måde.

Et andet kosttilskud, som er vigtigt for at have et godt immunforsvar er fiskeolie. Fiskeolie har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer er gode til at styrke immunforsvaret og kan samtidig også mindske risikoen for blandt andet diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Mange danskere tager dagligt et tilskud af fiskeolie, da vi ellers primært kan få fedtsyrerne fra fed fisk, som det ikke er alle danskere der er lige vilde med at spise.

Hvis du sørger for at tage et par kosttilskud, for at holde dit immunforsvar oppe, kan det også være med til at holde sygdommene væk.

Den populære spinningcykel åbner mange muligheder for træning

Det er sjældent, at man i det danske vejr bliver levnet en del timer til at kunne tage på en cykeltur, da det oftest regner, blæser eller lignende, hvorfor dette ikke ligefrem indbyder til en cykeltur. Dette er der dog råd for, såfremt man erhverver sig en spinningcykel, der som regel placeres indenfor, således man i princippet slet ikke skal tænke på vejret, når man skal på sin cykeltur. Er vejret dog godt, er det også muligt at rykke spinningcyklen ud, såfremt man bor således, at dette kan lade sig gøre.

På den anden side er det også muligt at blive underholdt på andre måder, når man har en spinningcykel, hvilket blandt andet afspejler sig i, at man kan se TV, serier, film og lignende, mens man cykler. Der findes mange forskellige spinningcykler på markedet, hvorfor det kan være en udfordring at få fundet sig den rette, men her præsenteres du for nogle relevante overvejelser, der kan hjælpe til at finde den rigtige spinningcykel.

spinningcykel

Ekstraudstyr og spændende features

Det klassiske tilbehør til spinningcykler er en computerskærm, hvor man kan følge med i fart, distance, watt, kalorieforbrænding og lignende, men det er også muligt at få med pulsviser på, såfremt dette er en nødvendighed. Det er dog også muligt at få noget helt moderne ekstraudstyr til nogle modeller af spinningcykler. Dette fungerer ved, at man via. Bluetooth kobler spinningcyklen til TV, computer eller tablet, hvorved man på den givne skærm vil kunne se en rute, man skal forestille sig at køre, selvom man sidder i stuen.

På den måde får man altså stadig set noget natur og oplevet flotte omgivelser, når man cykler, selvom man sidder på et værelse, i en stue eller lignende. Dette kan være en fordel at overveje, så man hverken kommer til at betale for udstyr, man i realiteten ikke bruger, eller kommer til at mangle udstyr til sin spinningcykel.

Transporthjul og andre praktiske overvejelser

Det er muligt at få spinningcykler, der har et indbygget transporthjul, der gør, at man forholdsvist let kan fragte spinningcyklen rundt i sin bolig, lejlighed, matrikel eller lignende. Dette er især en fordel, hvis man ønsker at cykle på terrassen på de dage, hvor vejret er godt og cykle indendørs, når vejret ikke egner sig til udendørs aktiviteter. Herudover bør man også holde øje med størrelsen på cyklen, der også kan variere, og denne bør stemme overens med den plads, man har til rådighed. Læs mere om spinningcykler i denne test.

Relevante overvejelser i forbindelse med køb af løbebånd

Det kan i et væld af forskellige situationer være en fordel at erhverve sig et løbebånd, da man først og fremmest kan spare tid, mens man ligeledes har mulighed for at gennemføre flere træningspas på løbebåndet, end man ville udendørs. Herudover bliver det også en smule lettere at kunne lære at holde en vis fart gennem længere tid, da man på et løbebånd lettere kan overvåge farten, mens man let kan regulere på selvsamme fart.

løbebånd test

Praktiske overvejelser bør også gøres

For at finde det rigtige løbebånd er der nogle forskellige ting, der kan være fordelagtige at overveje, hvilket blandt andet er gældende for praktiske ting såsom størrelse. Det er vigtigt, at størrelsen på løbebåndet lever i overensstemmelse med den mængde af plads, man har på de givne lokationer. Udover størrelsen kan man også overveje, om løbebåndet skal kunne slås op, således det ikke fylder så meget, når den ikke bruges, som den gør, idet man benytter den. Denne overvejelse kan især være en fordel at gøre noget ud af, hvis man i forvejen er presset på pladsen. På den måde får man altså både sparet noget plads, mens man ikke går på kompromis med størrelsen af løbebåndet, såfremt det er muligt at få den slået op.

løbebånd

Løbebåndets funktioner bør også medtages i overvejelserne

Det forholder sig således, at de forskellige løbebånd har forskellige funktioner, hvilket blandt andet er gældende for elevationen, der dog er forskellig fra model til model. Nogle modeller af løbebånd vil være i stand til at kunne lave en højere elevationsprocent end andre modeller, hvilket kan være en vigtig ting at overveje. Ønsker man i høj grad at løbe med en stigningsprocent i sin træning, kan det være en fordel at finde et løbebånd, der kan kapere højere stigningsprocenter, således man kan udføre netop den træningsform, man ønsker. Dette er også gældende for tophastigheden, der på samme måde som elevationsprocenten varierer fra model til model, hvilket også kan være en fordel at afstemme med egne krav, behov og præferencer.

Hvis du skal have fundet dig den helt rette type af løbebånd – så kan det være en god idé at starte ud med at tage et kig på en løbebånd test, som vil kunne hjælpe dig godt på vej med at få fundet den rette model.

Naturprodukter som smertestillende

Hvis du døjer med smerte i kroppen, har du sikkert fået ørerne tudet fulde af medicinske præparater, som kan hjælpe dig med at lindre smerterne. I det følgende præsenteres et alternativ, som i modsætning til de medicinske præparater ikke indeholder en lang række tilsætningsstoffer, fordi de udelukkende indeholder naturlige stoffer.

Fri for unødvendige tilsætningsstoffer

Naturlægemidler er produkter, som udelukkende indeholder aktive indholdsstoffer, som er naturligt forekommende. Det vil sige, at de, modsat medicinske præparater, ikke indeholder en lang række ekstra tilsætningsstoffer, som samtidig kan betyde flere bivirkninger. Indholdet består udelukkende af naturlige stoffer, hvilket også betyder, at kroppen ikke påvirkes negativt af indtaget. Det er interessant for dig, der er opmærksom på indtaget af medicinske produkter og dig, der måske får andet medicin. Pointen er, at produkterne er 100% naturlige, og du kan af den grund benytte dig af dem med god samvittighed uden at tænke på bivirkningerne. 

Koststilskud kan afhjælpe mange lidelser

Du kan få naturlægemiddel mod rigtig mange lidelser. For eksempel er naturproduktet HUSK kendt for at afhjælpe problemer med marve-tarmsystemet ved hjælp af loppefrøskaller, som er skaller fra planten Plantage Ovata. Et andet naturlægemiddel, som gennem flere studier har vist sig at have en positiv effekt på gigt og ledsmerter, er naturproduktet MSM.

MSM er også kendt som Metylsulfunylmetan og stammer fra plankton i havene. Produktet består af 34% svovl, og er desuden naturligt forekommende i menneskekroppen. Det har vist sig, at et øget indtag af svovl i nogle tilfælde kan fungere som smertelindrende hos gigtpatienter og folk med generelle ledsmerter.

Ufarligt at eksperimentere

Der findes efterhånden et stort marked for naturlægemidler, og selvom det ikke er alle mennesker, der oplever samme virkning, kan det aldrig skade dig eller din krop at prøve dig frem. Tværtimod så er naturprodukterne 100% ufarlige, og du kan af den grund roligt kaste dig ud i at eksperimentere og finde ud af, hvad der fungerer for dig.

3 sygdomme som overraskende mange har

Der findes mange små sygdomme som vi, i nogle tilfælde, kan leve med uden at tænke så meget over det. Nogle sygdomme bliver dog værre, hvis der ikke blive gjort noget, for at bremse det. Du kan læse om 3 sygdomme, som mange danskere lider af her.

Laktoseintolerance

5-10 % af den danske befolkning lider af laktoseintolerance, og kan derfor ikke tåle almindelige mælkeprodukter. Laktoseintolerance er egentlig ufarligt, men forårsager dårlig mave. De typiske symptomer på laktoseintolerance er oppustet mave, tynd mave og generelt rumlen i maven, noget tid efter, at du har indtaget et mælkeprodukt, der indeholdte laktose.

Grunden til at vi bliver laktoseintolerante, er at vi fra naturens side er lavet sådan, at vi mister evnen til at fordøje laktose, når vi ikke længere er afhængige af at modtage modermælk. Men gennem evolutionen har vi bevaret evnen til at fordøje mælkesukker, og de fleste af os kan derfor stadig fordøje laktose, når vi er voksne. I Danmark har vi et af de laveste tal for laktoseintolerance, fordi Danmark har været et landbrugsland gennem århundreder. I fx Afrika er en langt større del af befolkningen laktoseintolerante.

Der findes desværre ingen behandlingsform mod laktoseintolerance, andet end at undgå mælkeprodukter med laktose. Der er dog en sket en stor udvikling inden for laktosefrie produkter, og du kan derfor nemt finde laktosefri mælk i dag, samt mange andre laktosefrie mejeriprodukter.

Hvis du har mistanke om, om du har laktoseintolerance, kan du gå til egen læge, og få det testet der.

 

Svamp forårsaget af Candida

Mange rammes af svamp, som i nogle tilfælde er forårsaget af en overvækst af Candida svampen. Candida svampen lever i munden og tarmene, og er med til at støtte fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer. Men det sker at Candida bliver overproduceret, som kan resultere i sundhedsmæssige problemer, heriblandt gærinfektioner og fordøjelsesproblemer.

Symptomer på overvækst af Candida, kan findes på hele kroppen, og det er forskelligt hvor symptomerne opstår. Du kan undersøge om du har Candida svamp, ved at spytte i et glas vand efter du er stået op. Hvis der er lange trevler mod bundet, skal du drysse en teske sukker på spyttet, hvis spyttet samler sig, er der en mulighed for at du har Candida svamp.

Hvis der er opstået Candida svamp, er det vigtigt, at det bliver behandlet hurtigt, da det spreder sig, og smitter let. Candida svamp kan dog nemt behandles med de rette produkter.

Cøliaki (glutenintolerance)

Cøliaki er en sygdom, hvor man er overfølsom over for gluten. Gluten er et protein, der findes i forskellige korntyper, især hvede. Gluten findes også i høj grad i byg og rug.

Symptomerne på glutenintolerance varierer meget for den enkelte person. En af de typiske symptomer på cøliaki er rumlende og oppustet mave. Du kan dog også opleve symptomer som diarré og vitaminmangel.

Glutenintolerance kan starte i alle aldre, og er en kronisk sygdom. Hvis man er blevet ramt af glutenallergi, er der ikke meget andet at gøre, end at undgå gluten.

Det er heldigvis nemt at undgå gluten i dag, da der findes mange glutenfrie produkter på markedet, som kan fås i de fleste større supermarkeder. Hvis du har glutenintolerance, er det også en god idé at tage tilskud af jern, kalk og multivitaminer. Du kan læse mere om kosttilskud her.

Få et sundere liv med en kostplan

Du kender det sikkert godt – der er røget lidt ekstra på sidebenene hen over julen, eller sommerferien, eller weekenden… De skal bare lige hurtigt væk igen, og så er det let hoppe med på den nyeste modedille indenfor vægttab.

Problemet er bare, at den eneste, der bliver slankere, er tegnebogen, og det er jo ikke det, der er planen. Så du ved det sikkert godt – det eneste rigtige er at spise en sund og varieret kost samt at dyrke motion. Mange ryger dog i den fælde, hvor de blot spiser salat.

Det kan man ganske rigtigt godt tabe sig ved, men det bliver hurtigt kedeligt, så du giver op igen. Der er også en risiko for, at du kommer til at mangle de nødvendige og livsvigtige vitaminer og mineraler. Uden dem kan du risikere at blive meget sløv, og at kroppen langsomt begynder at bryde sig selv ned.

Den rigtige vej til et sundt vægttab

Den bedste vej til et sundt og varigt vægttab er ved at få lavet en personlig kostplan. Det kan nemlig være svært at holde styr på, hvad der må spises, og hvad der ikke må. Mange bliver overraskede over, at de faktisk må spise mange fødevarer, som de troede var forbudt i en kostændring.

En personlig kostplan udarbejdes ud fra din virkelighed, så hvis du har fødevarer, du ikke kan lide, så arbejdes der udenom disse. Der tages også hensyn til, hvor vild du er med at lave mad, dine evner i et køkken, intolerance overfor visse fødevarer samt hvor meget tid du har til rådighed til madlavning. Du kan også selv være med til at beslutte, hvor specifik kostplanen skal være. Nogle foretrækker, at hver eneste måltid er udpenslet i detaljer, mens andre helst blot vil have retningslinjer om, hvad og hvor meget de må spise.

En skræddersyet kostplan er værdifuld for alle

Det er ikke blot folk, som ønsker at tabe sig, der kan have glæde af en kostplan. Hvis du lider af irritabel tyktarm, diabetes eller andre kostpåvirkede sygdomme, så vil du kunne få rigtig meget ud af en personlig kostplan. Det er en rigtig god investering i fremtiden at passe på kroppen, og hvis du mangler økonomisk hjælp til at få råd til en skræddersyet kostplan, så findes der steder, hvor man kan låne små beløb til formål ved at tage et kig på mulighederne for at få sig et privatlån.

Hvad er chiafrø godt for?

Eller måske nærmere: Hvad er chiafrø ikke godt for? For frøene, der måske ikke ser ud af meget, gemmer i særdeleshed på en masse gode egenskaber, og kan benyttes i et væld af sammenhænge.

chiafrø

Chiafrøet er næsten alt, hvad du behøver

Hvis ikke chiafrø allerede er dig bekendt, er de værd at vide noget om.

Chiafrø kan nemlig indgå i kategorien, et komplet kosttilskud, idet frøene indeholder alle 8 aminosyrer, vores kroppe har brug for, men ikke selv kan danne. De er fyldt med næringsstoffer, antioxidanter og fibre. Faktisk indeholder chiafrøet 4 gange så mange fibre som en hørfrø. Kalk vil du højst sandsynligt heller ikke mangle, da frøene indeholder 6 gange mere kalk, end der findes i sødmælk. Værd at nævne om frøenes evner og indhold er,omega-3 fedtsyrer. De færreste har nok været i tvivl om, at omega-3 fedtsyrer nærmest kun står for gode ting og positivt kan påvirke din krop på mange punkter. Fisk og nødder er som bekendt en kilde hertil, men 1 gram chiafrø indeholder ikke mindre en 8 gange flere omega-3 fedtsyrer end 1 gram laks, så det er måske værd at overveje hvilken, der skal være din kilde til fedtsyrerne.

Hvor og hvordan inddrages chiafrø i kosten

Nok lyder dette lille frø næsten for godt til at være sandt, men ikke nok med, at det indeholder alt muligt godt for din krop, så er det også nemt at inddrage i kosten. Allerede er det muligt at købe bagværk med chiafrø fra mange forskellige forhandlere, og det er også nemt at lave selv. Og det gør bestemt ikke brødet kedeligere. Frøet suger masser af væske – op til 10 gange sin egen vægt. Frøene er mere eller mindre smagsneutrale, og kan også benyttes som en gele eller en topping på fx din morgengrød. De er endda at finde på de hotteste grødbarer rundt i landet, og efterhånden ikke svære at få fingrene i. Mængden af væske, chiafrø kan suge gør også, at man naturligt vil føle sig mæt i længere tid.

Derfor er D-vitamin vigtigt

Vi får rigeligt med D-vitamin, når vi opholder os under solen på en varm og solrig sommerdag. Når vi har D-vitamin i kroppen, har vi langt mindre sandsynlighed for en lang række sygdomme. Det betyder med andre ord, at du har større sandsynlighed for at leve længere, hvis du husker D-vitaminen.

Alligevel gennemgår vi herunder et par af de områder, hvor D-vitaminet har vist sig at være vigtigt for både vores helbred og livskvalitet.

Hvad er et D-vitamin?

Generelt bruges betegnelsen vitamin om organiske stoffer, der er nødvendige for kroppen. Især hvis vi ikke er i stand til at danne dem selv. Vi er selv i stand til at danne D-vitamin, når vi eksponeres for sollys — og derfor ville det måske være en mere rigtig betegnelse at kalde det for provitamin, frem for et egentligt vitamin.

D-vitaminet er fedoplyseligt, hvilket vil sige, at det ikke kan opløses i vand og udskilles i din urin. Det kan i stedet ophobes i kroppens fedtdepoter, og derfor vil et for stort indtag forårsage forgiftning.

Positive effekter ved D-vitamin

Der er dog også en lang række positive effekter ved D-vitamin; du bliver i bedre humør, du får mere energi, og du vil generelt føle mere overskud i hverdagen. D-vitamin styrker samtidig vores immunforsvar, så vi har mindre risiko for at udvikle livsstils- samt følgesygdomme.

Sådan får du D-vitamin

Du bør opholde dig i solen, hvis du vil have D-vitamin. Det er derfor, du føler dig gladere om sommeren — fordi du får mere sol. Om vinteren kan det være en god idé at supplere med et kosttilskud. Eksempelvis The Organic Pharmacy Natural D-Vitamin.

Samtlige undersøgelser bakker samtidig op omkring konklusionerne; at vi lever længere, hvis vi har et højt niveau af D-vitamin i blodet. Samtidig påvirker det vores humør og helbred. Derfor bør du opholde dig i solen, når den skinner. Om vinteren er det en god idé, hvis du supplerer med D-vitamin-kosttilskud.

Løbetræning: Sådan bevarer du motivationen

Ligegyldigt om du allerede er godt i gang med løbetræningen, eller om du er en ny løber, kan du opleve, at motivationen vil svigte. Det er ærgerligt, for du får ikke meget ud af din træning, hvis den ikke er kontinuerlig.

Her får du derfor et par gode råd, som du med fordel kan bruge, hvis du vil lære, hvordan du bevarer din motivation.

Hold styr på din træning

Der findes en masse forskellige applikationer, som du kan downloade til din telefon. Blandt andet den danske Endomondo, der har opnået international anerkendelse. Med en app, der kan tracke din performance, vil du kunne måle, hvor hurtigt du løber, hvor langt du løber samt dele dine resultater med andre. Det kan virke motiverende.

Løb med musik i ørerne

Det er en god idé at løbe med musik i ørerne. Så virker løbeturen ikke så uoverkommelig, og du kan eksempelvis gøre det til en vane at lære ny musik at kende, imens du løber. Så er der også andre fordele ved det end udelukkende at løbe og komme i god form – især hvis du har et presset program i hverdagene, der ikke tillader, at du fordyber dig i ny musik. Du kan købe høretelefoner, der er gode at løbe med, hos LivingShop.dk.

Find en løbepartner

Hvis du har svært at finde motivationen til at komme ud at løbe, kan det være en fordel at finde en løbepartner. Det betyder nemlig, at du har andre, der regner med dig. Er der det, har du sværere ved at aflyse løbetræningen.

Det kan også være en god løsning at melde sig ind i en løbeklub. Det er altid en god idé at løfte i samlet flok.

Køb ordentligt løbetøj, der også ser godt ud

Det kan virke demotiverende, hvis du ikke føler, at du ser godt ud, når du løber. Samtidig skal det være så behageligt som muligt, når du er ude at løbe – og derfor er det vigtigt, at det løbetøj, du har, er noget, du både føler dig godt tilpas i, men også føler at du ser godt ud i.

Den naturlige slankekur, er den bedste slankekur

Der findes mange måder, man kan holde sig slank på. Måske er du skabt slank fra naturens side. Det kan dog også være, at du ikke har været så heldig og derfor skal arbejde lidt mere intenst, hvis du gerne vil blive (og forblive) slank.

Hvis du gerne vil være slank helt naturligt, så handler det om, at du skal leve en bestemt livsstil. En livsstil, der kendetegnes ved at indeholde sund kost og træning.

Kost og træning: Sådan skal det kombineres

Du kan ikke bare beslutte dig for at spise sundt og derefter regne med, at du smider de overflødige kilo. Du skal kombinere den sunde kost med regelmæssig motion. Kosten er det vigtigste element, hvis du ønsker at være slank. Hvis den er sund og varieret, vil du som regel kunne holde en god kropsvægt ved hjælp af motion og træning.

Den naturlige kost er generelt bygget op af tre grundsten; kulhydrater, proteiner og fedt. Den rigtige sammensætning af kulhydrater, proteiner og fedt. Det handler om at kombinere disse, så der er en ligevægt. Samtidig er det vigtigt, at du holder dig fysisk aktiv. Jo mere aktiv du er, des mere vil du forbrænde.

Hvis du gerne vil være slank og forblive det, skal du dog kombinere kosten og motion. Den naturlige slankekur har altså rodfæste i kost og motion — og du skal huske på, at du godt kan tabe dig, samtidig med at du tager muskelmasse på.

Kost og motion holder ikke bare vægten nede

Udover at kunne holde vægten nede, har det også en lang række andre positive fordele, når du begynder at spise sundt og motionere. Det vil blandt andet styrke dit hår. Supplér med andre naturlige produkter som eksempelvis Davines.

Herudover vil du også mindske risikoen for en lang række sygdomme, der kan være direkte afledt af en usund og inaktiv livsstil. Der er altså udelukkende positive konsekvenser ved at spise sundt og motionere.