Derfor er D-vitamin vigtigt

Vi får rigeligt med D-vitamin, når vi opholder os under solen på en varm og solrig sommerdag. Når vi har D-vitamin i kroppen, har vi langt mindre sandsynlighed for en lang række sygdomme. Det betyder med andre ord, at du har større sandsynlighed for at leve længere, hvis du husker D-vitaminen.

Alligevel gennemgår vi herunder et par af de områder, hvor D-vitaminet har vist sig at være vigtigt for både vores helbred og livskvalitet.

Hvad er et D-vitamin?

Generelt bruges betegnelsen vitamin om organiske stoffer, der er nødvendige for kroppen. Især hvis vi ikke er i stand til at danne dem selv. Vi er selv i stand til at danne D-vitamin, når vi eksponeres for sollys — og derfor ville det måske være en mere rigtig betegnelse at kalde det for provitamin, frem for et egentligt vitamin.

D-vitaminet er fedoplyseligt, hvilket vil sige, at det ikke kan opløses i vand og udskilles i din urin. Det kan i stedet ophobes i kroppens fedtdepoter, og derfor vil et for stort indtag forårsage forgiftning.

Positive effekter ved D-vitamin

Der er dog også en lang række positive effekter ved D-vitamin; du bliver i bedre humør, du får mere energi, og du vil generelt føle mere overskud i hverdagen. D-vitamin styrker samtidig vores immunforsvar, så vi har mindre risiko for at udvikle livsstils- samt følgesygdomme.

Sådan får du D-vitamin

Du bør opholde dig i solen, hvis du vil have D-vitamin. Det er derfor, du føler dig gladere om sommeren — fordi du får mere sol. Om vinteren kan det være en god idé at supplere med et kosttilskud. Eksempelvis The Organic Pharmacy Natural D-Vitamin.

Samtlige undersøgelser bakker samtidig op omkring konklusionerne; at vi lever længere, hvis vi har et højt niveau af D-vitamin i blodet. Samtidig påvirker det vores humør og helbred. Derfor bør du opholde dig i solen, når den skinner. Om vinteren er det en god idé, hvis du supplerer med D-vitamin-kosttilskud.