3 sygdomme som overraskende mange har

Der findes mange små sygdomme som vi, i nogle tilfælde, kan leve med uden at tænke så meget over det. Nogle sygdomme bliver dog værre, hvis der ikke blive gjort noget, for at bremse det. Du kan læse om 3 sygdomme, som mange danskere lider af her.

Laktoseintolerance

5-10 % af den danske befolkning lider af laktoseintolerance, og kan derfor ikke tåle almindelige mælkeprodukter. Laktoseintolerance er egentlig ufarligt, men forårsager dårlig mave. De typiske symptomer på laktoseintolerance er oppustet mave, tynd mave og generelt rumlen i maven, noget tid efter, at du har indtaget et mælkeprodukt, der indeholdte laktose.

Grunden til at vi bliver laktoseintolerante, er at vi fra naturens side er lavet sådan, at vi mister evnen til at fordøje laktose, når vi ikke længere er afhængige af at modtage modermælk. Men gennem evolutionen har vi bevaret evnen til at fordøje mælkesukker, og de fleste af os kan derfor stadig fordøje laktose, når vi er voksne. I Danmark har vi et af de laveste tal for laktoseintolerance, fordi Danmark har været et landbrugsland gennem århundreder. I fx Afrika er en langt større del af befolkningen laktoseintolerante.

Der findes desværre ingen behandlingsform mod laktoseintolerance, andet end at undgå mælkeprodukter med laktose. Der er dog en sket en stor udvikling inden for laktosefrie produkter, og du kan derfor nemt finde laktosefri mælk i dag, samt mange andre laktosefrie mejeriprodukter.

Hvis du har mistanke om, om du har laktoseintolerance, kan du gå til egen læge, og få det testet der.

 

Svamp forårsaget af Candida

Mange rammes af svamp, som i nogle tilfælde er forårsaget af en overvækst af Candida svampen. Candida svampen lever i munden og tarmene, og er med til at støtte fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer. Men det sker at Candida bliver overproduceret, som kan resultere i sundhedsmæssige problemer, heriblandt gærinfektioner og fordøjelsesproblemer.

Symptomer på overvækst af Candida, kan findes på hele kroppen, og det er forskelligt hvor symptomerne opstår. Du kan undersøge om du har Candida svamp, ved at spytte i et glas vand efter du er stået op. Hvis der er lange trevler mod bundet, skal du drysse en teske sukker på spyttet, hvis spyttet samler sig, er der en mulighed for at du har Candida svamp.

Hvis der er opstået Candida svamp, er det vigtigt, at det bliver behandlet hurtigt, da det spreder sig, og smitter let. Candida svamp kan dog nemt behandles med de rette produkter.

Cøliaki (glutenintolerance)

Cøliaki er en sygdom, hvor man er overfølsom over for gluten. Gluten er et protein, der findes i forskellige korntyper, især hvede. Gluten findes også i høj grad i byg og rug.

Symptomerne på glutenintolerance varierer meget for den enkelte person. En af de typiske symptomer på cøliaki er rumlende og oppustet mave. Du kan dog også opleve symptomer som diarré og vitaminmangel.

Glutenintolerance kan starte i alle aldre, og er en kronisk sygdom. Hvis man er blevet ramt af glutenallergi, er der ikke meget andet at gøre, end at undgå gluten.

Det er heldigvis nemt at undgå gluten i dag, da der findes mange glutenfrie produkter på markedet, som kan fås i de fleste større supermarkeder. Hvis du har glutenintolerance, er det også en god idé at tage tilskud af jern, kalk og multivitaminer. Du kan læse mere om kosttilskud her.